Hemgjord pizza.

Så här gör vi "pizza" hos mig. Ungarna älskar det.

Ett halvt paket jäst röres ner i ca 3 dl ljummet vatten. Tillsätt salt, en aning socker och ca 3 msk olja. Arbeta ner mjöl en bra stund och så mycket att degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa 30-45 minuter. Dela i 2-4 delar och kavla/platta ut dem.

Tomatsås brukar vi göra så det räcker länge. Frys det i portionsburkar. En finhackad gul lök fräses försiktigt mjuk i ca 1 msk olja. 2 burkar passerade tomater hälles i och sedan tillsättes: 1/2 krm grovmalen svartpeppar, lite oregano, salt, ett söndersmulat lagerblad och en krossad vitlöksklyfta. Låt puttra ca 30 minuter. Som sagt, dubblera gärna satsen och frys in. Fungerar även utmärkt som grund på varma mackor.

Som bas på vår "pizza" använder vi uppstekt välkryddad köttfärs. Det ger en saftighet som behövs då hemgjord pizza kan blir lite torr.

Nu kommer det roliga. Ställ upp ett antal tallrikar på köksbänken. Där ska/kan finnas riven ost (gärna fet), köttfärsen, champinjoner, rå lök, kapris, oliver, räkor, bacon, krabbstick (urk), skinkstrimlor, osv., osv.

Var och en blandar sedan sin egen pizza och det hela gräddas i 225° tills osten bubblar ordentligt och kanten gräddats lite.

Jag medger att denna rätt inte kan jämföras med en god pizzeriapizza, men den smakar iallafall 100 gånger bättre än fryspizzan i livsmedelsaffären.