Pepperoniodling

Att odla lite udda saker är alltid skoj. Pepperoni är tacksamt och man får massor av plantor till en billig penning. Köp inte de svindyra, färdigförpackade fröna utan välj några trevliga pepperonivarianter i fruktdisken. Alla sorter gror inte så gardera med 2-4 olika. Det finns 150-200 olika sorter och här kommer några.

Chili, chilipeppar, spansk peppar, pepperoni, aji, manzano, jalapeño, serrano och chile de árbol.

Pilla ut fröna och låt dem torka eller torka hela frukten och pilla ut fröna senare.

Sätt frön i små krukor. 3-5 i varje. Placeras mycket ljust. När plantorna blivit kring 5 cm höga planteras de om i rymliga krukor, en till tre i varje. Överblivna plantor ges bort till vänner och bekanta. Placeras ljust, vindskyddat och varmt. Bäst blir om de hålls inomhus eller bakom glas. Det svenska klimatet är något för kallt för att de ska trivas utomhus. Åtminstone i uppväxtfasen. Lite näring då och då skadar inte. Ansas lätt om grenarna sticker iväg eller om man vill ha tätare växt. Väldigt dekorativ krukväxt om den trivs och om den ansas rätt. Övervintrar på ljust ställe inomhus (åtminstone ett år med lite tur).

FÅR INTE TORKA. Då tappar växten bladen och blir inte riktigt sig själv igen även om den skulle överleva..

Bildas inga frukter kan den behöva hjälp med pollineringen. Görs bäst med en fin pensel eller en rufsad topps.. Vanligen kommer frukterna ändå.

VIKTIGT…….
Frukterna är ätliga men MYCKET STARKA. Ej lämpliga i hushåll med små barn.

Vad göra med frukterna??
Färska i grytor och soppor. Dekoration? Är som sagt mycket starka så ta det försiktigt. Blir lite mildare om man tar bort kärnorna.

OBS. Viktigt..
När man arbetar med frukterna, speciellt torkade, så försök använda gummi eller plasthandskar. Du ser det inte, men det fastnar osynliga ämnen från frukten på händerna och när man sedan rör det tunna skinnet i ansiktet så, ja, låt oss säga att en brinnande känsla är en grov underdrift. Skulle du sedan peta dig i näsan eller ögat så önskar du att brandkåren kom med största slangen. Tro mig, jag har testat, flera gånger.



EXTRAFAKTA. Om man ätit för stark pepperoni kan man mildra svedan med mejeriprodukter som mjölk, glass eller yogurt. Styrkan sitter bl.a. i ett ämne som heter Capsaicinolja och det är inte lösligt i vatten ( eller öl!). Styrkan på peppar mäts i Scoville units. Tabascossås håller ca 40,000 Scoville units och den starkaste frukten, habanero, 300,000 Scoville units. I USA (naturligtvis) säljs en smaktillsats (får ej kallas sås) som håller över 1,5 miljoner Scoville units. Tre droppar i en gallon (4 liter) chilligryta kan knäcka den starkaste.

EXTRA EXTRAFAKTA. Hur mäts ett ämnes styrka någorlunda objektivt när det rör sig om saker som alla är väldigt starka? Alla upplever ju styrka väldigt personligt. Jo, så här gör de....
I en given mängd vanligt vatten tillsätts droppar av det starka ämnet och vattnet smakas av. Droppe efter droppe tillsätts tills den första "brännande smaken" känns och koncentrationen översätts sedan till Scoville units. Ju starkare ett ämne är ju tidigare slår det igenom i lösningen.